Selamat Datang di Daniel's Blog

Senin, 23 Mei 2011

Si Gendut Labu Kuning Kaya Manfaat

      Labu kuning akan banyak dijumpai saat puasa. Olahan yang popular adalah sebagai campuran kolak atau dijadikan bubur.
cukup tinggi. Selain kaya vitamin A dan C, labu kuning sarat mineral dan karbohidrat.
      Betakaroten yang dikandung labu kuning berperan mencegah serangan jantung. Sementara kandungan vitamin B1, C, dan seratnya berperan sebagai pencegah penyakit jantung dan stroke. Manfaat lain labu kuning adalah mengobati demam, migraine, diare, penyakit ginjal, serta membantu menyembuhkan penyakit radang.
      Daging buahnya juga mengandung antioksidan sebagai penangkal pelbagai jenis kanker. Kandungan lemak pada labu kuning juga rendah asal dikonsumsi dalam jumlah yang wajar. Warna jingga pada daging buahnya menandakan kandungan karotenoidnya sangat tinggi.
       Nutrisi yang dikandungnya menjadi labu kuning berkhasiat meningkatkan kekebalan tubuh. Labu kuning yang dipotong dan dikukus bias menjadi menu makan pagi penuh serat dan menyehatkan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar